„Turvatunne, et ükskõik mis ka ei juhtuks, et lapse vanem või vanemad on tema jaoks alati olemas ning et ta saab oma kodus olla selline nagu ta on. Mis ei tähenda, et seal poleks piire – piirid seavad lastele teatud raami ja turvatsooni, milles nad teavad kuidas navigeerida, see on neile oluline. Ja sellest kujuneb välja vastastikkune austus lapse ja vanema vahel. Ma ei ole täieliku vabakasvatuse pooldaja,“ sõnab ta.

„Mulle meeldib selline mõte, et ema on kodu. Kodu selle sõna kõikides tähendustes: seal on turvaline, soe, seal on traditsioonid, see on hoitud ja hooliv, tingimusteta armastuse tunne, kus on hea olla. Ja isa on see, kes võiks õpetada last maailmas hakkama saama – teadmised, et kuidas ellu jääda, kuidas end kaitsta, sest kui sa koduukse avad ja välja astud, siis see maailm ei pruugigi olla nii ilus ja hea, aus ja hoidev nagu sa oled harjunud kodus kogema. Isa õpetab last kuidas end proovile panna, piire nihutada, pingutust, julgust, vaprust,“ mõtiskleb Tiina lapsevanemate rollide olemusliku tähenduse ja sisu üle.

Tüliga ei minda magama

Tiina Ristimetsa sõnul on ema ja lapse suhtes tema jaoks kõige olulisem see, et mis ka ei juhtuks, olla oma lapse jaoks alati olemas. „Ja säilitada konfliktiolukorras rahu, mitte üle reageerida, emotsionaalselt lõhkuda ja hävitada, vaid kui teema on eskaleerunud, siis lihtsalt minna korraks eemale, rahuneda, ja seejärel rääkida, et mida see sinu jaoks tähendab, mida sa selles olukorras tunned ja tegelikult õpetada ka temale samamoodi enda emotsioonide väljendamist ja nende tunnetega hakkama saamist. Meil on kokkulepe, et kui on konflikt, siis me rahuneme ja räägime selle selgeks. Tüliga ei minda magama. Mul on väga hea meel, kui mu teismeline poeg võtab ellu kaasa selle, et asjad tuleb selgeks rääkida ja ära põhjendada ning jääda selle juures mõistvaks ja siiraks ka teise osapoole jaoks, siis võib elus palju ebameeldivaid asju ära hoida – me teame ju, et katkine loob katkist.“

Küsimusele, et millised on tema jaoks olulisimad väärtused, mis ta oma poegadele – juba iseseisvat täiskasvanuelu elavale Georgile ja emaga koos elavale teismelisele Lukasele – ellu kaasa anda soovib, vastab ta, et ennekõike ausus: „Julgeda olla igal ajahetkel aus iseenda vastu ja teiste vastu. Ma pole õpetanud oma lastele, et kuidas saada rikkaks, vaid et kuidas olla õnnelik. Õnnelikkuse valem minu enda jaoks on see, et mul on hea tervis, head suhted oma lähedastega, rahuldustpakkuv eneseteostus – ja ma usun sellesse, et kui su töö ja looming pakub sulle huvi ja sa teed seda hästi, siis sa saad ka majanduslikult hakkama. Nii see vähemalt võiks olla. Olulised on ka lahkus ja headus ning mitte anda hinnanguid enne kui sa ei tea, et kuidas asjad tegelikult on. Väga tähtis on julgeda võtta ka vastutust, kui oled eksinud. Need on mu igapäevased elufilosoofilised traktaadid kodus ka oma teismelisele,“ muheleb ta.

„Paneksin lapsevanematele südamele, et kui paarisuhe mingil põhjusel lõppeb – see ei sobi, ei tööta, mõlemad pooled ei ole rahul sellega ja pikaajaliselt –, siis suhe oma lapsega ei saa kunagi läbi. Lapsevanemlussuhe on elukestev, mis jääb alati alles, ka peale vanemate lahkuminekut. Mõlemal vanemal peab säilima vastastikkuselt võrdne vastutus ja kohustus oma lapse eest hoolitseda kuniks ta täiskasvanuks saab,“ meenutab Tiina Ristimets olulisi elutarkusi.

*

Tiina Ristimets on kakskümmend aastat tegutsenud kirjastuse Pilgrim looja ja juht, kes on kodumaist raamatumaastiku rikastanud enam kui pooletuhande teose välja andmisega. Raamatukogunduse ja infoteaduste haridusega ettevõtja on edukalt arendanud psühholoogia, enesearengu, tervise, vaimsuse teemalist sektorit kodumaisel raamatuturul. Ta on kahe poja ema, on enesearengu vallas end täiendanud psühholoogia-alaselt ning õpib praegu pereteraapiat. Tiina enda loomingulist väljendust saab lugeda raamatutriloogiast „AEG. Teekond nimega Naine / Mees / Armastus“. Ajakirja Eesti Naine podcastis „Iga naine on lugu“ tuleb juttu olukorrast raamatumaastikul ja maailmas laiemalt, noortest ja tulevikust, suhetest lastega ja iseendaga, nutimaailmast ja vaimsest tervisest, inimeseks olemisest, küpsemisest, arengust, ilust ja enesesõbralikkusest.

Marcella Bali tooted leiad marcella.ee e-poest. Sooduskoodiga „Naine10“ on tooted Sinule 10% soodsamad!

Tiina Ristimets

Jaga
Kommentaarid